Focus stacking

Focus stacking

Focus stacking

Focus stacking betekent letterlijk “brandpunt stapelen” waarbij meerdere foto’s worden gecombineerd naar een foto, waardoor deze een grote scherpte diepte (DOF) hebben. Focus stacking worden voornamelijk gebruikt bij macro fotografie, waarbij de foto’s een kleine scherpte diepte hebben.

Door foto’s te maken, waarbij de focus iets wordt verschoven, kan men deze combineren en via computersoftware of bewerkingsprogramma’s omzetten naar een enkele afbeelding. Dit kan bijvoorbeeld met programma’s zoals Helicon Focusstack en Photoshop CC en die zonder enige aanpassingen direct een mooi resultaat opleveren.

Omdat de focus op het onderwerp automatisch of handmatig iets wordt bijgesteld, is het gebruik van een stevig statief wel aan te bevelen. Je wilt namelijk niet dat de compositie of scene veranderd, maar alleen het focuspunt. Door de M-stand te gebruiken blijven de overige instellingen zoals diafragma en de sluitertijd tijdens het fotograferen van de serie hetzelfde. Stel eerst scherp op het voorste punt van het onderwerp en daarna verander je het scherpstelpunt een beetje naar achter.

Hieronder enkele voorbeelden van foto’s met beperkte scherptediepte en het eindresultaat waarbij focusstacking is toegepast. Daarna is er nog enkele kleine bewerkingen aangebracht, maar zoals je zal zien de tekst van voor tot achter goed te lezen.

Bewaren

Wanneer je in RAW fotografeert, zal je wel eerst iedere foto uit de serie moeten converteren naar een JPG-formaat, zodat je deze in programma’s kan samenvoegen. De foto’s zal dan uiteindelijk van het begin tot eind, van voor tot achter scherp zijn. Tenminste zolang tot het focuspunt verschoven is. Als laatste kan je het eindresultaat dusdanig nog bewerken en uitsnijden, zoals je dat bij een enkele afbeeldingen kan doen en is je focusstacking gereed.

Probeer het zelf ook eens. Succes.

Scroll naar boven

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.