Wit -en kleurbalans belangrijk?

Wit -en kleurbalans belangrijk?

Wit -en kleurbalans belangrijk?

Witbalans en kleurcorrecties

Voor productfotografie is het van belang dat de kleuren, die worden weergegeven, correct zijn. De kleurcontrole en kleurechtheid zijn belangrijke aandachtspunten tijdens en na het bewerken van foto’s. Eigenlijk geldt dat voor iedere vorm van fotografie, ook voor portretfotografie. Huidskleuren kunnen verschillend zijn, maar ook de make up van het model moet met de juiste kleurnuance worden weergegeven. De wit- en kleurbalans moeten goed zijn.
Spyder-cube-voor Spyder-cube-na
X-rite-witbalans voor X-rite-witbalans na

Fouten?

Er worden hier nog steeds veel fouten mee gemaakt, zowel door de camera als de fotograaf. Maar ja… wat is eigenlijk fout? De fotograaf kan het zo bedoeld hebben en het is niet altijd mogelijk om het volledig te corrigeren. Daarnaast ziet de een het anders dan de ander. Men gebruikt thuis mogelijk heel andere monitorinstellingen, waardoor kleuren persoonlijker worden. Om mijn monitoren te kalibreren maak ik gebruik van Spyder 4 Pro van DataColor.

Interpreteren van kleuren

Onze hersenen passen zich aan verschillende lichtbronnen aan, zoals aan Tl-licht of gloeilampen. Camera’s kunnen dat niet. Ieder merk camera en zelfs verschillende types per merk interpreteren kleuren verschillend. Eigenlijk moet je de camera altijd iets helpen, omdat elke sensor in de camera zijn zwakke en sterke eigenschappen heeft bij verschillende kleuren. Daarnaast bepaalt de variëteit aan licht de kwaliteit en sfeer van de foto.

Specifieke omstandigheden

Camera’s hebben kleur- en witbalansinstellingen voor specifieke omstandigheden. Dit kan automatisch maar ook naar eigen wens worden ingesteld, zoals bij bewolkt weer, tijdens flitsen of in zonnig daglicht. De kleuren en de foto’s moeten tijdens een fotoshoot consistent blijven.

RAW fotograferen

Door in RAW te fotograferen bestaat de mogelijkheid de witbalans en kleurprofielen aan te passen. Met de witbalanspipet op een referentie punt, zoals een witbalanskaart of een geselecteerd punt op de foto, zijn in de verschillende RAW-applicaties, zoals Adobe Camera RAW, Lightroom of Nikon Capture NX2, de kleur- en witbalans eenvoudig aan te passen. In bewerkingsprogramma’s zijn veel functies om de kleurtonen en -verzadiging aan te passen.

Fotografie is persoonlijk

Het mooie van fotograferen is dat het persoonlijk is. Om het toch neutraal te houden, moeten de kleuren wel goed weergeven worden. Zo is het niet verstandig om een kleurbalans op wit te doen, bijvoorbeeld door wit papier te gebruiken als referentie. Want wat is wit in de ogen van de fotograaf of op je monitor met mogelijk andere instellingen met bepaalde preset settings?

De juiste kleuren

Om zeker te zijn dat je de juiste kleuren gebruikt, kun je gebruik maken van de zogenaamde grijskaarten of witbalanskaarten en colorcheckers. Alleen gebruik maken van een witbalanskaart is niet voldoende. Het geeft geen garantie voor perfecte kleuren, daarvoor heb je echt een colorchecker nodig. Ik maak gebruik van de X-Rite ColorChecker Passport en van de Spyder Cube van DataColor. Er zijn veel leveranciers van witbalanskaarten en colorcheckers, zoals Lastolite, JJC, Micnova, Qpcard en Expodisc.
colorchecker-voor colorchecker-na

Kleurenprofielen

Bij de bewerkingsproducten kan men gebruik maken van de standaard kleurprofielen of met de software, die vaak bij de colorcheckers wordt geleverd, de profielen zelf aanmaken in verschillende omstandigheden, waarbij de combinatie lichtomstandigheid en gebruikte lens kunnen verschillen. Door een foto te maken van de colorchecker kun je een profiel aanmaken voor op de producttafel met verschillende flitsers. Of een profiel voor buiten voor macrofotografie. Zo kun je bijvoorbeeld per fotoshoot een apart profiel aanmaken. Zo zijn er ICC- (International Color Consortium) en DCP- (Digital Camera Profile) profielen, waarbij het DNG- (Digital Negative) formaat, uniek voor Adobe applicaties, wordt gebruikt. Deze profielen worden per foto ingesteld. De kleuren komen beter uit en zijn realistischer. Uiteindelijk is dat beter voor het eindresultaat. Maar, het blijft iets persoonlijks en het is een kwestie van smaak.
Scroll naar boven

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.